
HANDIGE TIPS BIJ DIARREE
Deze tips zijn nooit een vervanging van het advies van een arts en/of specialist.
TIPS BIJ DIARREE

Blijf voldoende drinken
Bij diarree verlies je veel vocht, zeker als je naast diarree ook over moet geven. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om te blijven drinken (2 tot 3 liter per dag). Probeer kleine beetjes tegelijk te drinken, bij grotere hoeveelheden bestaat de kans dat je sneller moet overgeven.
Neem Oral Rehydration Salts
Naast veel vocht verliest je lichaam ook veel suikers en zouten. Deze zouten en suikers hebben je darmen nodig
om voldoende vocht in het lichaam op te kunnen nemen. In deze oplossing zitten deze zouten en suikers om
deze tekorten weer aan te vullen. Heb je dit middel niet bij de hand? Bouillon drinken kan ook een deel van de
nodige zouten aanvullen.
Eet wat je kunt verdragen
Bij diarree is het niet nodig om helemaal te stoppen met eten of om een speciaal dieet te volgen. Je kunt gerust eten als je daar behoefte aan hebt. Het kan wel zo zijn dat er direct na het eten weer diarree opkomt omdat de darmen nog steeds overgevoelig zijn. Dit hoeft niet te betekenen dat je weer iets verkeerds gegeten hebt. Probeer te beginnen met het eten van kleine porties, zeker als je naast diarree ook last hebt van buikkrampen.
Vermijd zoete dranken bij aanhoudende diarree
Heb je al langer dan 7 dagen diarree, of blijft de diarree terugkomen? Probeer dan tijdelijk zoete dranken te vermijden. Zoete dranken kunnen de darmen soms minder goed hebben, voornamelijk na infecties.
Voorkom besmetting
Goede hygiëne is bij diarree extra belangrijk. Diarree is namelijk erg besmettelijk. Was regelmatig je handen, vooral na elk toiletbezoek of voordat je in aanraking komt met eten of drinken. Droog je handen met een handdoek die alleen jij gebruikt of gebruik papieren wegwerpdoekjes. Zo voorkom je dat je andere mensen ook besmet.
Vermijd alcohol en cafeïne houdende dranken
Als je last hebt van diarree ligt uitdroging op de loer. Vermijd daarom producten die uitdroging verder in de hand werken. Alcoholhoudende en cafeïne houdende producten zorgen ervoor dat je lichaam sneller vocht afvoert waardoor je sneller uitdroogt. Vermijd deze producten als je last hebt van diarree.
Eet vezelrijk
Vezels in voedsel werken als een soort spons waardoor de ontlasting dikker wordt. Zilvervliesrijst, volkorenbrood en peulvruchten zijn voorbeelden van vezelrijk voedsel. Ook groente en fruit bevat veel vezels, maar pas op met pruimen. Pruimen kunnen juist een laxerend effect hebben.
DIARREE VOORKOMEN
Hygiëne
Ook hier geldt weer: hygiëne is erg belangrijk. Was je handen goed met water en zeep en droog je handen met een schone handdoek of wegwerp papieren doekjes. Vermijd na het aanraken van deurklinken of handvaten contact met de mond of neus om besmetting te voorkomen.
Pas op met verontreinigd water
In Nederland kunnen we het kraanwater rustig gebruiken voor alledaags gebruik zoals tandenpoetsen of voor de afwas. Je kunt het Nederlandse kraanwater ook met een gerust hart drinken zonder daar ziek van te worden. In warme landen kun je water beter eerst koken of zuiveren voordat je het gebruikt. Gebruik dit water ook voor het poetsen van je tanden. Water dat komt uit de fabriek is meestal ook veilig. Zwemwater kan ook verontreinigd zijn, dus zorg ervoor dat je dit niet binnenkrijgt via mond of neus.
Wees voorzichtig met voedsel
Voedsel dat niet goed gaar of bedorven is kan diarreeklachten veroorzaken. Let vooral op bij vlees en vis: verhit deze producten goed voordat je ze eet. Pas vooral op met voedsel dat op straat verkocht wordt in warme landen. Voedsel dat niet hygiënische bereid is, al te lang ligt of niet goed is verhit kan diarreeklachten veroorzaken.
Check of je bestek en glazen goed schoon zijn
Kijk altijd even of het bestek en/of glaswerk waar je van eet of uit drinkt goed schoon is. Zo voorkom je dat de verontreiniging diarreeklachten veroorzaakt. Mocht je ergens een drankje bestellen en je bent er niet zeker van dat het glaswerk schoon is, gebruik dan zo mogelijk altijd een rietje. Zo voorkom je zoveel mogelijk direct contact met het verontreinigde glas.